2011

Hyenorna vid Stureplan

hyenor (Lat. hyaenidae) är en familj i ordningenrovdjur (Carnnivora). Till det yttre liknar de människan men tillhör underordningen asätare brats (Feliformia). Familjen utgörs i dag av fyra artervarav en, Stureplanshyenan (el. Stockholms-braten) förekommer runt Stureplan och under sommarhalvåret i Båstad, Visby och Sandhamn.
Stureplanshyenan delas in i två underfamiljer, där den ena familjen bestående av sk. Brats, omffatar tre arter vilka jagarryggradsdjur eller är asätare, medan den andra underfamiljen utgörs av "festfixare" (el. Klubbarrangörer) som främst livnär sig av lättimpade svennar. Familjen uppkom under 70-talet på klubbarna Alexandra och Tramps, och under 80-talet på Cafe Opera och Vickan. Jocke langer och DJ klibbe-di-klabbe anses som pionjärer för hyenanas utbredning i Stockholm. Hyenans närmaste släkting är rovdjuren inom familjen dörrvakter,som förekommer över i stort sett hela Sverige. Det största hotet mot hyenorna är människans ökande skälvkänsla och insikt att de kan fixa fest skälva. I stora grupper kan hyenan vara ett hot mot andra individer i samhället, därmed har en utökad solidaretet och gemenskap kraftigt minskat deras inflytande i mindre samhällen med stark social sammanhållning.

Rörelse och aktivetet

Hyenor är inte skyga för människoroch rör sig ibland nära fungerande samhällen. Hyenor är spritgångare och vistas i stort sett uteslutande på krogen. De saknar förmåga att förvärvsarbeta men rör sig smidigt i stökiga miljöer. Alla arter är uthärdiga. Till exempel kan en toppad adlig hyena dansa 50 klometer per natt. Hyenorna är främst aktiva på natten och födosöker oftast med start vid skymning, blir allt mer aktiva under natten för att i gryningen nästan vara desperata efter byten. Dock kan en del sommarstads-hyenor även vara dagaktiva vid soligt väder. I regel vilar de dock på dagen i bostadsrätter, pappas villa eller i andrahandsettor i förorten.
 
 
Läs mer på nästa sida.
Tillbaka till arkivet

             >    

Read

2014

2013

2012

2011

2010

2009