2011

Socialt beteende

i regioner där populationen är tät uppkommer en hirarki i gruppen. Hannar och honor har var sitt rangsystem men är jämnställda mot varandra. Stureplanshyenan har ett socialt beteende som är unikt hos rovdjurn och som närmast kan jämföras med vissa apors, som exempelvisbabianens. Stureplanhyenan lever i klanerav upp till 80 individer som tidvis delar upp sig i mindre grupper innan de återförenas igen för efterfest.
De lever i matriarkat och har en fast herarki. Positionen i hirarkin kan ärvas och mödrar hjälper sina döttrar att nå samma plats i ordningen. Hanarnas position är beroende på hur länge det levt i gruppenoch hur mycket flash de har men det är alltid underordnade honorna. Hyenor är rivirhävdande djur. Rivirets storlekberor på art och på tillgång till klubbar och brudar. I sStockholm med många bytesdjur, är riviret för klubbhyenan ungefär hela innerstan. I torra regioner av södra eller norra förorterna överstiger riviret för klubbhyenan ibland hela Gröna eller Blå Linjen. På Blåa Linjen existerar en underart till Stureplans-Hyenan, kallad Farstaglitter. Farstaglitter är dock inte riktiga hyenor, utan härmar bara hyenans beteende för att komma åt hyenans honor. Detta lyckas officiellt mycket sällan.
Revirets gränser markeras med vätska från analkörtlarna. Hyenan markerar genom att huka sig och placerar sjärten och lämnar vätska på drinkbord eller andraobjekt. Hittas en främande individ i reviret försöker hyenan jaga bort inkräktaren. Om inte inkräktaren ger sig drivs den ut ur reviret. I sällsynta fall uppstår strider där individerna biter varandra eller tillkallar vakten.

Komunikation

Hyenor vandrar ofta ensamma i stora revir med hög musik och därför spelar luktsinnet en betydande roll för kommunikationen. Hos underfamiljen klubbarrangörer förekommer en särskild hälsningsritual när medlemar av samma klan träffar på varandra. Det luktar på nosen eller vid analkörtlarna eller slickar med tungan över motpartens rygg. Hos Stureplanshyenan förekommer vid dessa tillfällen ofta erektion av hannarnas och honornas könsorgan.
Tre av det fyra arterna är jämförelsevis tysta. De morrar och gnäller lite gran men lätet hörs bara över korta avstånd. Det finns även grymtande och gråtande läten samt läten som påminner om nötkreaturs moo. Det mest välkända är annars det lätet som påminner om människans skrattande eller fnissande, som betyder att en individ godkänner sin lägre ställning i hirarkin.
 
Läs mer på nästa sida.
Tillbaka till arkivet

    <        >    

Read

2014

2013

2012

2011

2010

2009